Hoelang kan ik mijn meal prep bewaren?

meal prep en bewaren

Je wil wel meal preppen maar je weet niet hoelang gerechten houdbaar zijn. Een reden om er uiteindelijk niet mee te starten. Herken je dat gevoel? 

Ik begrijp je volledig, je wil immers niet ziek worden van je eigen eten. Daarom wil ik in dit blogbericht enkele tips meegeven om je angst rond houdbaarheid weg te nemen.

1. Houdbaarheid van ingrediënten

Ik begin bij het begin en dat is namelijk de houdbaarheid van je ingrediënten. Deze moeten lang genoeg houdbaar zijn als je de meal prep enkele dagen wil bijhouden. Belangrijk is dat je de houdbaarheidsdata goed kan interpreteren. 

 • THT (ten minste houdbaar tot): ook wel de datum van minimale houdbaarheid genoemd. De fabrikant van de voedingsmiddelen garandeert dat je deze nog veilig kan opeten tot op de aangegeven datum. Na deze datum mag je de producten nog consumeren als ze goed bewaard zijn. Het gaat hier om niet bederfelijke voedingsmiddelen. Voorbeeld:  droge koekjes, pasta, bloem, suiker. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of deze producten nog goed zijn.
 • TGT (te gebruiken tot): ook wel de uiterste consumptie datum genoemd. Als je na deze datum de voedingsmiddelen nog gaat opeten loop je het risico om ziek te worden. Het zijn producten die in de koelkast bewaard moeten worden. Bijvoorbeeld: vlees en vis. 
 • Houdbaarheid na openen:  de houdbaarheid van bepaalde ingrediënten verandert na openen. Bijvoorbeeld UHT melk is maanden houdbaar op kamertemperatuur maar na openen moet je deze in de koelkast bewaren voor 3 tot 5 dagen. Je kan de houdbaarheid na openen ook altijd terugvinden op je verpakking. 
Bekijk dus altijd de houdbaarheidsdatum in de winkel en zorg ervoor dat deze voldoende lang houdbaar is. Ga je voor 5 dagen meal preppen zet dan gerechten met zeer bederfelijke ingrediënten vooraan. 
 
Bewaar voedingsmiddelen zoals aangegeven op de verpakking of zoals je ze koopt in de winkel. 

2. Bereiding van maaltijden

Je werkt met goede ingrediënten maar je manier van bereiden is even belangrijk! Hierbij enkel aandachtspunten als je maaltijden gaat bereiden: 

 •  was je handen altijd voor je begint maar ook na het toilet, niezen, snuiten
 • doe je haar vast in een staart
 • gebruik propere keukenhanddoeken en sponzen 
 •  ontdooi diepgevroren ingrediënten correct (in de microgolfoven of ijskast)
 •  gebruik propere snijplanken en was deze na elke handeling af met zeep
 • bij een temperatuur van 60°C worden de meeste bacteriën afgedood. Vlees of vis dat niet doorbakken kan worden is niet geschikt om te gebruiken bij meal preppen. 

3. Bewaren van maaltijden

Bewaar je meal prep-maaltijden steeds in de koelkast. Bij minder dan 7°C kunnen bacteriën niet groeien. Houd rekening met de volgende punten: 

 • koel je meal prep-maaltijden zo snel mogelijk af. Het gaat sneller als je ze meteen in kleine porties verdeeld. Laat deze nooit langer dan 1 uur op kamertemperatuur staan.
 • plaats na afkoelen de maaltijden meteen in de koelkast.
 •  gebruik goede recipiënten om je meal prep-maaltijden in te bewaren. Potjes met een deksel die geschikt zijn voor het bewaren van voedingsmidelen.
 
 Houd rekening met bovenstaande punten en je meal prep-maaltijden zijn 2 tot 4 dagen houdbaar. Daarnaast is het belangrijk om je zintuigen te gebruiken. Ruik en proef eerst en als je twijfelt gooi het dan weg. 

 

Wil je zelf niet experimenteren met meal preppen maar meteen kant-en-klaren weekmenu’s ontvangen? Dat kan dankzij mijn meal prep-membership. Elk recept heeft ook een houdbaarheid meegekregen. Je kan een gratis testweek ontvangen door onderstaand formulier in te vullen. 

Comments are closed.