Hoe kan ik geld besparen op eten?

Meal preppen geld besparen

Geld, iets wat je bijna dagelijks gebruikt maar nooit over praat. Denk eens na, hoeveel spendeer jij elke week aan eten? Moeilijk hé, ik weet het want je gaat naar de winkel, de bakker, slager, op restaurant, een broodje halen op het werk, kortom er zijn veel betaalmomenten. Moeilijk om deze bij te houden. 

Hierbij een tip van mij voor jou! Houd eens bij hoeveel geld je uitgeeft aan eten. Jep naast foodlover ben ik ook een cijfermatig persoon. Ik ben zo iemand die een excel tabel bijhoudt van al onze uitgaven. Geeft je heel veel inzicht en je gaat makkelijker besparen. Als je het nog niet doet start dan met de uitgaven van al wat je eet.

Hieronder geef ik mee hoe je je uitgaven van eten kan bijhouden!

Je moet inzicht krijgen in de verschillende kostenposten die je hebt voor eten: 

 • boodschappen in de supermarkt 
 • bakker 
 • slager
 • eten bestellen 
 • eten afhalen 
 • kleine boodschappen bij de kruidenierswinkel op de hoek
 • eten op het werk
 • restaurantbezoek
 • ….

Hou dit bij in een handig excel overzicht en je weet meteen waar het meeste van je geld naartoe gaat.

Hoe kan je besparen op eten?

Nu komt het want ik ga je vertellen hoe je geld kan besparen op eten. Tada door te meal preppen. Ik heb zelf een manier van meal preppen gevonden die ervoor zorgt dat ik minimaal geld uitgeef aan eten tijdens de werkweek. Ik leg uit hoe ik het aanpak: 

 • seizoensgroenten en -fruit:  In de winter kan je wortelen en appels kopen die gewoon uit België komen. Net zoals in de zomer de aardbeien ook van eigen bodem zijn. Hier kan je zoveel geld mee besparen. Vergelijk maar eens seizoensproducten met niet seizoensproducten. Je zal een groot prijsverschil opmerken. Het land van origine staat vermeld op de verpakking of het etiket van groenten en fruit, kijk de volgende keer maar eens goed rond in de supermarkt.
 • grote hoeveelheden: veel supermarkten bieden voorverpakte groenten en fruit aan die je dan meteen in een grote hoeveelheid moet kopen. Denk aan een zak wortelen, witloof of spinazie. Het moet zelfs niet altijd voorverpakt zijn. Een rode kool bijvoorbeeld is van zichzelf een grote groente. Daarom gebruik ik in 1 week dezelfde groenten en fruit. Maak ik een gerecht met spinazie dan gebruik ik de rest voor spinaziesoep. Niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu want zo zorg jij mee voor minder voedselverspilling.
 • diepvries: een geweldige uitvinding om geld te besparen is de diepvriezer. Je verschiet ervan wat je allemaal kan invriezen. Een pak pita broodjes gekocht maar ze zijn niet allemaal op? Gewoon invriezen. Maar ook puree, soep en sauzen kan je perfect invriezen. Hierdoor kan je grote hoeveelheden ingrediënten opwerken. Nog een voordeel je zal de volgende keer tijd besparen.
 • boodschappen: door te meal preppen doe ik maar 1 keer per week boodschappen. Hoe vaker je naar de winkel gaat hoe meer je koopt want plots zie je lekkere (ongezonde) koeken liggen. Minder boodschappen doen is minder verleiding en ook hiermee zal je tijd besparen. 
 • eten bestellen: bekijk de rekening van de laatste keer dat je eten besteld hebt. Je zit makkelijk tussen de 20 en 50 euro om voor 2 personen eten te bestellen. Voor 50 euro koop ik eten voor een hele werkweek. Bestel ik nooit eten? Oh jawel maar veel minder dan vroeger. Ik ben geen heilig boontje en niet elke week is perfect, maar ik probeer dit zoveel mogelijk te beperken.

Je kan zoveel geld besparen door slim te meal preppen. Denk eens na wat je allemaal met al dat extra geld gaat doen? Ik ga daarmee graag eten in een goed restaurant of sparen om mee op reis te gaan.

Wil jij ook meer geld besparen om te reizen, shoppen of uitstapjes te doen? Je kan een gratis test meal prep-weekmenu ontvangen. Ontvang je gratis testweek door je hieronder te registreren. 

Comments are closed.