Hoe kan ik gewicht verliezen?

1

Heb jij je al eens afgevraagd hoe je gewicht kan verliezen? Dit is afhankelijk van de hoeveelheid calorieën die je eet. Om te berekenen hoeveel calorieën je mag eten bestaan er enkele wetenschappelijke formules. De hoeveelheid calorieën die je mag eten is afhankelijk van een aantal factoren namelijk leeftijd, geslacht, gewicht. Op basis van deze factoren wordt het basaal metabolisme berekend.

Basaal metabolsime

Basaal metabolisme, wat is dat? Klink als een moeilijk woord maar eigenlijk is het heel simpel. Het basaal metabolisme is de hoeveelheid energie die verbruikt wordt om primaire levensprocessen (hartslag, ademhalen) te verzekeren. Dus moest je de hele dag in bed liggen dan heeft je lichaam energie nodig om te overleven. Natuurlijk lig je niet de hele dag in bed (tenzij je ziek bent). Daarom moet het basaal metabolisme nog vermenigvuldigd worden met een activiteitsfactor. 

Deze factor is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt door dagdagelijkse beweging en sporten. Dagdagelijkse beweging is bijvoorbeeld boodschappen doen, in de tuin werken, rechtstaan tijdens de werkuren,…

Hoe kan ik gewicht verliezen?

De hoeveelheid calorieën die je mag eten is dus afhankelijk van veel verschillende factoren namelijk leeftijd, geslacht, gewicht en activiteitsfactor. 

Wil je graag gewicht verliezen dan zijn er 2 opties: 

  • meer bewegen: door te bewegen ga je energie verbruiken. Je lichaam haalt energie uit voeding. 
  • minder calorieën eten: als je minder calorieën gaat eten dan je lichaam nodig heeft, ga je gewicht verliezen. 

Let wel op, ga nooit minder dan je basaal metabolisme eten. Je lichaam heeft deze hoeveelheid calorieën nodig om goed te kunnen werken (lees: hartslag, ademhalen).

Ben je nog op zoek naar lekkere recepten? Bezoek dan zeker ook mijn receptenpagina!

Comments are closed.