De invloed van je brein op je eetgedrag

De invloed van je brein op je eetgedrag

Wist je dat je brein een invloed heeft op je eetgedrag? Het klinkt raar maar het is echt zo. 

Om de invloed van je brein op je eetgedrag duidelijk te maken moet ik je eerst vertellen dat er 3 onderdelen zijn in je brein. Namelijk het reptielenbrein, zoogdierenbrein en het menselijk brein. 

Reptielenbrein: wil voeding hier en nu. Liefst onder de vorm van vet en suiker. De reden hiervoor? Daarvoor moeten we 500 miljoen jaar terug in de tijd toen onze voorouders niet altijd voedsel in voorraad hadden. Het voedsel was schaars en er moest een voorraad worden aangelegd voor de magere jaren. Het was eten of gegeten worden. 

Het zoogdierenbrein: in dit onderdeel van het brein ontstaan emoties waardoor we sociale wezens zijn.

Het menselijk brein: dit onderdeel is pas honderdduizend jaar oud. Geeft je een denkvermogen en de competentie om te rekenen, lezen, spreken en schrijven.  Dankzij het menselijk brein ontstaat er remming. Prikkels die binnenkomen worden in het juiste klassement ondergebracht, beoordeeld en geselecteerd, zodat overbodige prikkels verdwijnen of opgeslagen worden in ons geheugen. Je kan dit breindeel ook wel de CEO van het brein noemen. 

Sidenote: je reptielenbrein denkt 5 keer zo snel als het menselijk brein. 

Donut

Je reptielenbrein eet graag fast food!

Ons reptielenbrein wil voedsel en wel nu. En liefst vet en suiker omdat hier veel calorieën inzitten. Vroeger was voedsel schaars daarom wil dit brein veel vetten en suiker. Voorraad vet kan aangelegd worden voor de magere jaren mocht er later geen vet meer zijn.

Reptielenbrein gebruikt graag het beloningssysteem in de hersenen: het dopaminesysteem. We voelen ons voldaan na het eten van suiker en vet. Wellicht worden er verschillende gebieden in het brein gestimuleerd en die gebieden versterken elkaar.

We gaan graag naar een hamburgerketen omdat het daar snel gaat en dat maakt ons reptielenbrein gelukkig. Energierijk voedsel doet eten, want je stopt energie in je hersenen en er is geur, kleur en smaak te over. Elke nieuwe smaak geeft weer nieuwe eetlust, zo wil ons reptielenbrein het.

Door suiker te eten wordt het beloningssysteem geactiveerd waardoor er dopamine vrijkomt. Suiker is verslavend voor het brein omdat je er steeds en gelukkig gevoel van krijgt. Je reptielenbrein wordt dus ook graag gevoed moet koeken, snoep, kortom ongezonde voeding.

Wat kan ik hieraan doen?

Misschien herken je jezelf hier wel in dat je graag (ongecontroleerd) koeken, snoep of chips eet, dat je moeilijk kan stoppen en dat je achteraf je er eigenlijk helemaal niet gelukkiger door voelt? Dan zal je moeten leren omgaan met je reptielenbrein.

De kunst zit hem in leren omgaan met je reptielenbrein. Probeer je reptielenbrein te misleiden. Ik zei al dat je reptielenbrein 5 keer zo snel denkt als je menselijk brein. Bouw voor jezelf trucjes in zodat je de actie tot snoepen gaat vertragen. Zo zal je menselijk brein het overnemen.

Hulp nodig om deze trucjes in te bouwen? 

Bron: Swinnen, L. (2018). Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen. Kalmthout, België: Van Halewijck

Comments are closed.